Pedagogi

Igor Jelen – IGGY UMETNIŠKI DIREKTOR IN ZAKONITI ZASTOPNIK

Umetniški direktor, ustanovitelj in zakoniti zastopnik Kud “IGEN” Hiša umetnosti Celje in Plesni teater Igen od leta 1980. Plesni teater Igen je popeljal v dvainštirideset držav in se predstavil na odrih v 111 različnih mestih. Sprejeli so ga različni predsedniki držav, predsedniki vlad, zunanji ministri in sam kralj Maroka. Njegove koreografije so bile posnete za več deset svetovnih televizijskih hiš.
Od leta 2002 so nepozabni eventi njegova strast.
Slovenski kulturni ambasador na odrih sveta, prejemnik mnogih nagrad, odličij in priznanj.

Eva Jankovič
PREDSEDNICA IN ZAKONITA ZASTOPNICA

Pri štirih letih je stopila v svet plesa in je vse od takrat pa do danes članica KUD IGEN. V 36-tih letih se je zvrstilo veliko plesnih popotovanj in predstav, s katerimi so gostili doma in v tujini. Ves čas je svoje znanje nadgrajevala pri domačih in tujih pedagogih in koreografih različnih zvrsti plesa (horton, graham, contemporary, limon tehniki, jazz baletu…). V letu 2018 je pridobila naziv plesalke in koreografinje. Zadnja leta dela večinoma z otroki od 3. do 7. leta starosti, ker želi približati ples vsakemu in dati možnost izražanja skozi lasten gib. Skozi leta se je specializirala na področju senzorne integracije in razvila način, kako vključiti otroke s posebnimi potrebami in različnimi motnjami. Zagovarja misel: “I hear and I forget, I see and I remember, I do and I understand”, zato si prizadeva, da bi gib postal ključni pri razvoju otrok oziroma razumevanju abstraktnosti določenih učnih vsebin.Je predsednica in zakonita zastopnica Kud IGEN od leta 2011.

Mojca Majcen
PEDAGOGINJA

Diplomirana plesalka klasičnega baleta – pedagoginja za balet. Leta 1998 je z odliko končala šolanje na Srednji baletni in glasbeni šoli v Mariboru in svoje izobraževanje nadaljevala in nadgrajevala doma in v tujini (Budimpešta, St. Petersburg, Dunaj, Berlin in pri priznani skupini Nederland Dance Theatre) pod mentorstvom mednarodno uveljavljenih pedagogov, baletnih mojstrov in koreografov. V letu 2011 je prejela bronasti celjski grb za kulturne dosežke na področju plesa. V letu 2012 je bila izglasovana kot najboljša plesalka v Sloveniji na plesnem portalu Parada plesa. Od leta 2011 je vpisana v razvid samostojnih umetnikov Slovenije kot plesalka. Kot gostujoča plesalka in balerina sodeluje z domačimi in mednarodnimi koreografi ter plesnimi skupinami iz Slovenije in tujine.

Anita Čanadi
PEDAGOGINJA

Plesalka in plesna pedagoginja s statusom samozaposlene v kulturi. Svojo plesno pot je začela v Plesni Izbi v Mariboru, kjer se je izpopolnjevala v baletni, horton, graham, dunham in limón tehniki, modern jazzu in latino jazzu. V New Yorku je opravila intenzivni tečaj na Alvin Ailey Dance School, se izobraževala v Bruggeu, na Dunaju, v Los Angelesu ter eno leto študirala na Theater School v Amsterdamu. V dolgih letih poučevanja je razvila svojevrsten plesni izraz, v katerem združuje fuzijo jazza, hortona, baleta in akrobatike. Bila je dolgoletna plesalka show skupine Kazina. Pohvali se lahko z evropskim certifikatom za učiteljico Power joge. Svoje treninge začenja s segrevanjem telesa skozi izolacije, kontrakcije in plesne korake. Sledijo vaje za razvijanje fleksibilnosti in moči na tleh in kasneje po prostoru za razvijanje stilskih in tehničnih elementov. Najzabavnejši del treninga je koreografija, kjer se na kvalitetno moderno glasbo razvija motorika in koordinacija telesa in uma.

Maja Lamovšek
PEDAGOGINJA

Plesati je začela v otroških letih v Mariboru in plesnih delavnicah po Sloveniji. Diplomirala je iz sodobnega plesa, odra, plesne pedagogike in performansa na Akademiji za glasbo, ples in dramo v Linzu (IDA Institute of Dance Arts). Izobraževala se je na seminarjih Salzburg Experimental Academy of Dance in se izpopolnjevala v Parizu na ACTS – Ecole de danse contemporaine de Paris iz Limon in Modern tehnike. Plesala je v Landestheater Linz in sodelovala s koreografi, kot so: Jarek Cemerek, Evangelos Poulinas, Christina Mertzani, Bruno Genty. Poučevala je v Plesni Izbi, Društvu Erato, Društvu Portret, KD Center plesa, Galeriji plesa in v Linzu. Danes je kulturna producentka na festivalih (European Youth Engagement Network, Borštnikovo srečanje, Nagib), plesalka, plesna pedagoginja, koreografinja. Sodelovala je pri ustvarjanju plesne predstave Saligia v produkciji Centra plesa, ki je bila premierno uprizorjena decembra 2019 v Lutkovnem gledališču Maribor.

Pia Robida
PEDAGOGINJA

Dolga leta, celo otroštvo in najstniška leta – kar 13 let je preplesala v Hiši umetnosti Celje in Plesnem teatru IGEN. Z raznimi domačimi in tujimi pedagogi ob različnih zvrsteh plesa (od baleta, jazz baleta, sodobnega in modern plesa) in z dogodivščinami na nastopih in gostovanjih v tujini, je pridobila neprecenljive izkušnje in veliko znanja. Sodelovala je v celovečerni v predstavi Dama s kamelijami, ki je požela ogromno pohval in prejela veliko nagrad. Doštudirala je psihologijo, magistrirala na področju psihologije dela v zdravstvu, dela z otroki in mladostniki. Svoje znanje o razvoju otrok na različnih področjih in izkušnje z delom z otroki prenaša tudi v svoje poučevanje plesa. Ljubiteljsko se je podala v raziskovanje aerial yoge in poučuje otroke in odrasle. Znanje aerial yoge kombinira z znanjem plesa za predšolske in šolske otroke.

Zoja Zorko
PEDAGOGINJA

Že od malih nog se je ukvarjala z veliko interesnimi dejavnostmi, od tenisa, šaha, plesa in glasbene šole do učenja nemškega jezika. Vendar sta kmalu v njenem srcu prevladala glasba in ples. V četrtem razredu je obiskovala baletno šolo Tamare Divjak. Igranje flavte in ples sta sčasoma postala njen vsakdan. Po končani nižji baletni in glasbeni šoli se je odločila, da se ob vstopu v srednjo šolo poda v moderne vode. Tako je začela z jazz baletom in modernim plesom. Ker je bila željna novega znanja, je poleg treningov v Celju obiskovala še plesno šolo Bolero v Ljubljani in Plesno galerijo v Mariboru. Za čim širše pridobivanje znanja se udeležuje pokalnih turnirjev Slovenije, državnih prvenstev in classov slovenskih pedagogov (Gaj Žmavc, Tijuana Križman, Urša Rupnik) in tujih pedagogov (Joe Allegado). Že od nekdaj jo je veselilo delo z otroki, zato je pred tremi leti začela tudi s poučevanjem. Danes je študentka fizioterapije, ples pa še vedno ostaja njena strast in vodilo. * Zoja bo nadomeščala kateregakoli pedagoga, ki bo z razlogom opravičen.