In bilo je… 1980-2008

2009-2019 – IGEN na socialnih omrežjih:

Dama s kamelijami – Lady of the Camellias

5. 12. 2008 – Haag – Pričetek kreativnega procesa za celovečerno “DAMA S KAMELIJAMI”
Premiera: JESEN 2009

BELINKA ŠEST DESETLETIJ SKOZI UMETNOST BARV

Koreograf in režiser je mednarodne goste popeljal skozi časovni labirint Ljubljanskega gradu, kjer so srečali Edith Piaf, Merlin Monroe, Mario Callas, Futurizem baletnih teles, pop ikono…

31. 5. 2008

Prerojen v nov dan – Tartinijev trg, Piran. Gala dogodek ob odprtju trga.

September 2004-2020

Ex Tempore, Piran: Gala dogodek ob podelitvi nagrad

IGEN&PIAF

Petdeset uprizoritev.

17. marec 2008

Igor Jelen: HIŠA 22 – slovenska premiera – RAZPRODANO!

RUDOLF NUREJEV MEMORANDUM. Celovečerna  predstava  je posvečena 70-letnici njegovega rojstva. Velikanu, plesalcu, koreografu, svetovni ikoni baleta in sodobnega plesa XX. stoletja.

HIŠA 22 & OSKAR KOGOJ: Ob slovenskem prevzemu predsedovanja EU (Haag-maj 2008)

HIŠA 22: Svetovni in evropski plesni festival Barcelona in Trst, Malta in Ciper (8.-20. 1. 2008)

HOUSE 22 – Premiera filma, posnetega v tovarni MIK Celje

ZGODBA USPEHA IGEN & MIK CELJE Plesni performans: PLESNA SIMFONIJA MIKOVE HIŠE 

Deset plesalcev je skozi gibalni preplet uprizorilo koreografijo, ki je navdušila obiskovalce 40. MOS-a v Celju, Sejma Dom v Ljubljani ter na gostovanju v Bologni in Riminiju v Italiji. Po evropskem rokometnem finalu se je v Mikovem salonu v Ljubljani posnel kratek plesni film.(šestdeset ponovitev). Iggy je za MIK Celje in 1500 povabljenih gostov pripravil nepozabno otvoritev poslovnih prostorov nove tovarne MIK Celje. V spektaklu so sodelovali mnogi umetniki in znani slovenski estradniki.

2007 & 2008

LISCA – TOP MODNI DOGODEK LETA

22. 4. 2008

KENZO – EMPORIUM LJUBLJANA – VRHUNSKO!

NEPOZABNO LETO 2007 – Med kreacijami za 88 eventov in gostovanjih na odrih sveta!

3.-13. 8. 2007 – Igor Jelen: HIŠA 22 – Evropska premiera celovečerne predstave – Aberdeen/Škotska.

24. 7. 2007  – Igor Jelen: HIŠA 22 – Svetovna premiera – New York City
IGEN osvojil Big Apple. Drugačnost na Manhattnu … HOUSE 22. 

  • Klepet z Mercom Cunninghamom in Lauro Kuhn.
  • Med mnogimi predstavami v New Yorku smo posebej uživali pri ogledu BALLET NATIONAL DE MARSEILLE v LINCOLN CENTRU, in uspešnice STOMP.
  • Šolanje v NEW AMSTERDAM DANCE STUDIU.
  • Ogled vaj za novo premiero v Mikhail Baryshnikov ART THEATER NEW YORK CENTRU in klepet z izvajalci in koreografinjo YVONNE RAINER. (20.-30.07.2007)


25. 2. 2007, od 19.19-19.59 – LABIRINT LEPE VIDE I.
CELJE 2012 – EVROPSKA PRESTOLNICA KULTURE
Galerija sodobne umetnosti Celje.
Vida: Jagoda, On: Marijan Pušavec, Angeli: Mojca Majcen, Anka Rener, Eva Jankovič in Bojana Misič, Male Vide: IGEN
On: Mateo, Ideja in koreorežija: Igor Jelen, Kostumi: IGEN in Mateja Benedetti, Fotografi: Gašper Domjan.

6. 7. 2007, ob 21.21 – LABIRINT LEPE VIDE II.
Galerija sodobne umetnosti Celje.

 

December 2006

Predstava Smeško med črkami ali plesna abeceda

500 uprizoritev predstave “Smeško med črkami ali plesna abeceda” na različnih odrih po Sloveniji in svetu!

IGEN in vrhunske kreacije za KRKO NOVO MESTO

Med PRENESSO GALAKTIKE v Cankarjevem domu v Ljubljani. Mednarodnim simpozijem v Portorožu. Ob podelitvi 36. Krkinih velikih nagrad. IGEN V DRUŽBI NAJBOLJŠIH!

“KURE” – IGENovci OPOZARJAJO SVET: Ptičja gripa!

Na svetovnih festivalih v Turčiji, Cipru, Egiptu in Španiji. Pozor! Prihajajo na festival Radost Evrope-Beograd.

VROČ POLETNI INTERVJU

Med mnogimi medijskimi intervjuji v tujini in domovini je Iggy redni gost pri Barbri Drnač v oddaji PARADA PLESA, E + in Extra Magazin. Pripravila sta vroč poletni intervju v ljubljanskem Tivoliju.

25. 10. 2005

AQUASPHERA – vrhunski, fascinanten, svetovljanski!

Med mnogimi projekti – eventi v letu 2005, ki so se vrstili na slovenskem in mednarodnem prostoru, je bil AQUASPHERA. V sodelovanju z glasbeno skupino VERONICA.
Vsi sodelujoči: Lado Jakša, Boštjan Leben, Plesni teater Igen, Franc Podgoršek, Igor Pristovnik, Igor Jelen, Urban Centa, Aleksander Remec, MK LIGHT SOUND.

2004

HIT FESTIVAL – Bojana Glatz, zgodba o uspehu.

Mediji so pisali in govorili še dolgo.

IGOR JELEN V VIDEOSPOTU BOJANE GLATZ: Pevka Bojana Glatz se je javnosti prvič predstavila na HIT festivalu, ko je pozornost vzbudila predvsem s poslikavo telesa in s 3333 kristali Swarowski. Iggy je dvignil medijski prah… Na podelitev nagrad Viktorji je pevka prišla elegantno oblečena in v družbi svojega koreografa Igorja Jelena, ki ga lahko vidimo tudi v videospotu za skladbo “Mudi se mi”.

2003

ŠOKIRALI NA CELJSKI TRŽNICI – Razgibana poletna gostovanja Poletje v Celju.

Tržnica KNEŽJEGA MESTA, sobota dopoldan – vroč poletni julijski dan. Operni libretto, plesalci, balet med zelenjavo, igralka Tina Gorenjak, performans kot ga še ni bilo. Ovacije prisotnih in navdušenje TV hiš in medijev.

2003

Sidney – Pismo iz Avstralije

“Dragi prijatelji plesne umetnosti!

Moj študij na Akademiji v Avstraliji vsakodnevno dopolnjuje energija plesa in gledališča, katerega sem doživljala dvajset let na odrih sveta skozi kreacije v IGNU.
Iggy, hvala ti!

Vaša Alexi.”

2002

IGOR JELEN IGGY IN EUROSONG

Uspešno sodelovanje koreografa Igorja Jelena in skupine “Sestre” ob koreografiji pesmi “Samo ljubezen” za Eurosong 2002.

VELIK USPEH PREMIERE PLESNEGA TEATRA IGEN V PRAGI

Po velikih projektih v Sloveniji je IGEN odpotoval na povabilo Akademije za ples ISADORA DUNCAN v Prago, po lanskoletni prejeti nagradi za predstavo TRI. SESTRE. Jarmile Jerabkove je strokovna mednarodna žirija izbrala noviteto » X.Y.Z.«, ki so jo plesalke Mojca Majcen, Eva Jankovič in Anka Rener premierno izvedle v okviru mednarodnega gostovanja in tekmovanja sodobnega umetniškega plesa. Noviteto je na čudoviti belo-črni čisti sceni nagradilo občinstvo z odlično reakcijo ter ob koncu koreografije z dolgim aplavzem.

 

POLETJE V CELJU – KNEŽJEM MESTU NA CELJSKIH BISERIH

Obisk Maroškega kralja – ZA VEDNO SI BODO ZAPOMNILI KRALJEVI SPREJEM PRI KRALJU MAROKA.

2001, od aprila-oktobra

NA KRILIH ADRIE AIRWAYS

Članek “ZGODBA O USPEHU IGEN” na šestih straneh revije IN FLIGHT MAGAZINE – ADRIA.

1992-2002

SLG Celje, Dnevi komedije

Dramska igralka Anica Kumer in Igor Jelen sta deset let skrbela za odprtje in svečano podelitev nagrad ob Festivalu DNEVI KOMEDIJE v SLG Celje. Komedijanti iz Plesnega teatra IGEN so pričarali vzdušje prijetnosti, glamourja in vsako leto naredili premierno zgodbo, ki jo je vodilno povezoval Chaplin, kasneje pa ga je zamenjal lik iz družine komedijantov. Občinstvo in igralci so se iz leta v leto veselili in težko pričakovali noviteto, ki je predstavljala rdečo nit skozi potek festivala.

TOP – TEDEN OTROŠKEGA PROGRAMA V SLG Celje
Se še spominjate stotih klovnov pred celjskim gledališčem?!?
Ustrelil je TOP in IGENovci so celo desetletje, vsako sezono komaj čakali kaj bodo lahko ob odprtju festivala “ušpičili”… Anica Kumer in Iggy sta iz sezone v sezono presenečala.

11. 4. 2001

Praznovanje 550-letnice mestnih pravic občine Celje

Na fotografiji: župan mesta, predsednik države, ministrica za kulturo, vodja kabineta župana, Igor Jelen.

2000/2001

Celovečerna predstava odrov sveta: TRI. SESTRE.

Po uspehih v Sloveniji, nagradah na tekmovanju plesa in baleta v Narodnem gledališču Beograd (UBUS 2000) in v Seoulu (Koreja-2000) – dve prvi nagradi, po uspešnem gostovanju v Bratislavi, Parizu in Moskvi, je Plesni Teater IGEN odpotoval v Tokio. Gostovali so v času od 25.–31. 1. 2001 na 11. Svetovnem bienalnem tekmovanju profesionalnih koreografov sveta. Udeležilo se ga je več sto koreografov svetovne platforme, vendar jih je bilo le štirinajst izbranih za platformo v Tokiu! Med njimi Igor Jelen s predstavo “TRI.SESTRE.” Dvajsetčlanska mednarodna žirija se je soglasno odločila in Igorju Jelenu podelila bronasto medaljo in posebno nagrado za predstavo “TRI.SESTRE” v celoti. Podelitve se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije, g. Bernard Šrajner, ki je bil hkrati tudi slavnostni govornik ob podelitvi nagrad svetovne plesne platforme umetniškega plesa Tokio 2001.

Po vrnitvi iz Tokia so predstavo odplesali še v Istanbulu (Turčija), Udine (Italija), Festival “Sarajevska zima” Sarajevo (BiH), Aberdeen (Škotska), Belgija, USA, Ciper, Portugalska. Celjski župan Bojan Šrot je ob vrnitvi z odrov sveta plesalce nagradil in priredil veličasten sprejem v MOC.

1995, 1996, 1997

BENEŠKI TRGOVEC SLG Celje in Igor Jelen/IGEN

Izredno odmevna predstava SLG Celje in gostujoče hrvaške ekipe umetniških ustvarjalcev William Shakespeare “BENEŠKI TRGOVEC“ (zgoščena uprizoritev, Borštnikovo srečanje/nagrada, TV SLO).

Marin Držić: DUNDO MAROJE

V omenjenih predstavah je Igor sodeloval kot koreograf in plesalec (zadnji nastop v vlogi plesalca leta 1997).

1993

OPUS 1 – plesna miniatura Republike Slovenije

OpusIgor Jelen in Plesni teater Igen sta ob sodelovanju JSKD RS leta 1993 ustanovila “OPUS 1” plesnih miniatur ter bila prvih sedem let organizatorja državnega tekmovanja.

Zgodba “ZALJUBLJEN V SARAJEVO” se nadaljuje …

Darko Lukič je postal Iggyjev osebni dramaturg avtorskih, celovečernih predstav. Dve leti pred pričetkom vojne na Balkanu sta s predstavo “SOBA 3-6-6” napovedala odcepitev Slovenije od Jugoslavije in vojno.

SOBA 3-6-6 – Igor Jelen/Darko Lukič

Predstava, ki je napovedovala rojstvo Slovenije. Jugoslavija-Moskva-St.Petersburg-Madrid-Trst-Udine-Bagnolet/Paris…

1985–1992

Iggy zaljubljen v SARAJEVO

Med gostovanji na festivalih in “Igrah bratstva in enotnosti Jugoslavije” je Plesni teater IGEN Celje postal s svojimi provokativnimi, drugačnimi, posebnimi predstavami, redni gost v prestolnicah republik Jugoslavije.

Posebna ljubezen se je rodila na Tjentištu – Festival mladih umetnikov Jugoslavije, leta 1985, kjer je srečal in spoznal prijatelja, fotografa, umetnika Zorana Lešiča, ki mu je odprl umetniška vrata v prestolnico jugoslovanske umetnosti – SARAJEVO.

Ustanovil je skupino sodobnega plesa, ki so jo formirale balerine baletne hiše, ustvarjal v koprodukciji celovečerne predstave, ki je gostovala tudi v tujini … Spoznal je direktorja Drame in dramaturga Darka Lukiča. Bil je redni gost festivalov in TV produkcij. Skupini IGEN je Sarajevo postal drugi dom.

1988 – 1998

KOREOGRAFIJA DESETLETJA

“POBEGNIMO V SVETLEJŠO PRIHODNOST” v dvaindvajsetih državah na odrih sveta…

1990

Zvezki in bežeznice

Plesalke: MOJCA MAJCEN, EVA JANKOVIČ, NATAŠA KRAJNC, SAŠKA BULATOVIČ in MARUŠA FRAS.

 

1985–1988

Sedem nagrad za koreografijo “RITEM”

V izvedbi več kot odlične plesalke Irene Tabakovič.

19. 11. 1985

Dodeljen status umetnika

Igor Jelen prejme kot najmlajši v zgodovini status profesionalnega umetnika v državi. Dodelita mu ga REPUBLIŠKI KOMITE ZA KULTURO SOCIALISTIČNE REPUBLIKE SLOVENIJE in gospod Bojan Štih.

Pomlad 1980 – začetek plesne kariere

Igor Jelen je ustanovil svojo skupino in šolo sodobnega plesa pod okriljem ZSM Slovenije v začetku osemdesetih XX. stoletja.