Pedagogi

Igor Jelen – IGGY UMETNIŠKI DIREKTOR IN ZAKONITI ZASTOPNIK

Umetniški direktor, ustanovitelj in zakoniti zastopnik Kud “IGEN” Hiša umetnosti Celje in Plesni teater Igen od leta 1980. Plesni teater Igen je popeljal v dvainštirideset držav in se predstavil na odrih v 111 različnih mestih. Sprejeli so ga različni predsedniki držav, predsedniki vlad, zunanji ministri in sam kralj Maroka. Njegove koreografije so bile posnete za več deset svetovnih televizijskih hiš.
Od leta 2002 so nepozabni eventi njegova strast.
Slovenski kulturni ambasador na odrih sveta, prejemnik mnogih nagrad, odličij in priznanj.

Eva Jankovič
PREDSEDNICA IN ZAKONITA ZASTOPNICA

Pri štirih letih je stopila v svet plesa in je vse od takrat pa do danes članica KUD IGEN. V 36-tih letih se je zvrstilo veliko plesnih popotovanj in predstav, s katerimi so gostili doma in v tujini. Ves čas je svoje znanje nadgrajevala pri domačih in tujih pedagogih in koreografih različnih zvrsti plesa (horton, graham, contemporary, limon tehniki, jazz baletu…). V letu 2018 je pridobila naziv plesalke in koreografinje. Zadnja leta dela večinoma z otroki od 3. do 7. leta starosti, ker želi približati ples vsakemu in dati možnost izražanja skozi lasten gib. Skozi leta se je specializirala na področju senzorne integracije in razvila način, kako vključiti otroke s posebnimi potrebami in različnimi motnjami. Zagovarja misel: “I hear and I forget, I see and I remember, I do and I understand”, zato si prizadeva, da bi gib postal ključni pri razvoju otrok oziroma razumevanju abstraktnosti določenih učnih vsebin.Je predsednica in zakonita zastopnica Kud IGEN od leta 2011.

Mojca Majcen
PEDAGOGINJA

Diplomirana plesalka klasičnega baleta – pedagoginja za balet. Leta 1998 je z odliko končala šolanje na Srednji baletni in glasbeni šoli v Mariboru in svoje izobraževanje nadaljevala in nadgrajevala doma in v tujini (Budimpešta, St. Petersburg, Dunaj, Berlin in pri priznani skupini Nederland Dance Theatre) pod mentorstvom mednarodno uveljavljenih pedagogov, baletnih mojstrov in koreografov. V letu 2011 je prejela bronasti celjski grb za kulturne dosežke na področju plesa. V letu 2012 je bila izglasovana kot najboljša plesalka v Sloveniji na plesnem portalu Parada plesa. Od leta 2011 je vpisana v razvid samostojnih umetnikov Slovenije kot plesalka. Kot gostujoča plesalka in balerina sodeluje z domačimi in mednarodnimi koreografi ter plesnimi skupinami iz Slovenije in tujine.

Igor Sviderski
PEDAGOG

Plesalec, koreograf in plesni pedagog ter magister umetnosti giba, je s svojim ustvarjalnim in pedagoškim delom na področju sodobnega plesa in uprizoritvenih umetnosti prisoten vse od leta 1989, ko je prvič nastopil v predstavi Odisejev povratnik koreografinje Ksenije Hribar v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana. Kot plesalec in koreograf je sodeloval in sodeluje s številnimi domačimi in tujimi plesnimi in gledališkimi ustvarjalci na področju plesa, gledališča, filma in performansa. Prav tako je kot plesalec sodeloval tudi pri snemanju komercialnih spotov in sporočil in bil del ekipe pri različnih dogodkih kot so državne proslave, otvoritvene ceremonije in predstavitev različnih produktov. Kot plesni pedagog soustvarja izobraževalni in umetniški program sodobnega plesa z različnimi plesnimi centri doma in v tujini. Poučuje na Gimnaziji Nova Gorica, v okviru Umetniške gimnazije gledališke in filmske smeri ter kot strokovni sodelavec predava sodobni plesni gib na Akademiji za ples v Ljubljani in na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, v obliki plesnih delavnic in seminarjev. Kot plesni pedagog poučuje plesne ure sodobnih plesnih tehnik in vodi delavnice plesne improvizacije doma in v tujini. Je prejemnik štipendije »Dance Web«, za sodelovanje in ustvarjanje na mednarodnem plesnem festivalu ImPulz Tanz na Dunaju, nagrad »Zlata ptica« in »Plaketa Mete Vidmar« za dosežke in prispevek k razvoju in uveljavljanju slovenske plesne kulture. Poleg plesnega, koreografskega in pedagoškega dela je opravljal delo območnega in državnega selektorja na področju ljubiteljskega plesa pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Svoje mentorsko in pedagoško delo že vrsto let dopolnjuje z vlogo svetovalca za gib na področju uprizoritvenih umetnosti različnih avtorjev na polju uprizoritvenih umetnosti, s fokusom na sodobno-plesnih, plesno-gledaliških in performativnih uprizoritvah.

Anita Čanadi
PEDAGOGINJA

Plesalka in plesna pedagoginja s statusom samozaposlene v kulturi. Svojo plesno pot je začela v Plesni Izbi v Mariboru, kjer se je izpopolnjevala v baletni, horton, graham, dunham in limón tehniki, modern jazzu in latino jazzu. V New Yorku je opravila intenzivni tečaj na Alvin Ailey Dance School, se izobraževala v Bruggeu, na Dunaju, v Los Angelesu ter eno leto študirala na Theater School v Amsterdamu. V dolgih letih poučevanja je razvila svojevrsten plesni izraz, v katerem združuje fuzijo jazza, hortona, baleta in akrobatike. Bila je dolgoletna plesalka show skupine Kazina. Pohvali se lahko z evropskim certifikatom za učiteljico Power joge. Svoje treninge začenja s segrevanjem telesa skozi izolacije, kontrakcije in plesne korake. Sledijo vaje za razvijanje fleksibilnosti in moči na tleh in kasneje po prostoru za razvijanje stilskih in tehničnih elementov. Najzabavnejši del treninga je koreografija, kjer se na kvalitetno moderno glasbo razvija motorika in koordinacija telesa in uma.

Luka Ostrež
PEDAGOG

Mlad plesalec in koreograf, ki je zadnja tri leta deloval v Zürichu. Leta 2019 je diplomiral iz sodobnega plesa na Univerzi za umetnost (Bachelor) v Zürichu.
Poleg sodobnega plesa, je usvajal tudi klasični balet, Cunningham, Graham, Horton tehniko, srečal pa se je tudi z raznolikostjo sodobnih stilov, gaga, pilates, joga …

Med študijem je sodeloval in si nabiral izkušnje s plesnim gledališčem Osnabrück 2018/2019, z različnimi priznanimi domačimi in tujimi koreografi (Maurode Candia, Marco Goecke, Edward Clug, Mary Wigman, Samir Calixto).
Njegove plesne izkušnje se razprostirajo povsod po svetu (Evropa, Južna Afrika. Rim, Sarajevo, Beograd …).

Koreografske izkušnje:
2019- Sodelovanje z Osnabrück teatrom za produkcijo “Native” Glenna,
2019- Gledališče Emma Osnabrück,
2019-Mladi koreografi: »Odprite Windows VII«. Plesni komad z naslovom “Soba 4,
2020/21-Balkan Dance Project: Koreografija: Gaj Žmavc, Ognjen Vučinić,
-Opernhaus Zürich, produkcija Arabella, koreografija: Philippe Giraudeau,
-Davidson Hegglin Farias, plesalec / izvajalec svojega magistrskega projekta Univerza v Ljubljani.

Zoja Zorko
PEDAGOGINJA

Že od malih nog se je ukvarjala z veliko interesnimi dejavnostmi, od tenisa, šaha, plesa in glasbene šole do učenja nemškega jezika. Vendar sta kmalu v njenem srcu prevladala glasba in ples. V četrtem razredu je obiskovala baletno šolo Tamare Divjak. Igranje flavte in ples sta sčasoma postala njen vsakdan. Po končani nižji baletni in glasbeni šoli se je odločila, da se ob vstopu v srednjo šolo poda v moderne vode. Tako je začela z jazz baletom in modernim plesom. Ker je bila željna novega znanja, je poleg treningov v Celju obiskovala še plesno šolo Bolero v Ljubljani in Plesno galerijo v Mariboru. Za čim širše pridobivanje znanja se udeležuje pokalnih turnirjev Slovenije, državnih prvenstev in classov slovenskih pedagogov (Gaj Žmavc, Tijuana Križman, Urša Rupnik) in tujih pedagogov (Joe Allegado). Že od nekdaj jo je veselilo delo z otroki, zato je pred tremi leti začela tudi s poučevanjem. Danes je študentka fizioterapije, ples pa še vedno ostaja njena strast in vodilo. * Zoja bo nadomeščala kateregakoli pedagoga, ki bo z razlogom opravičen.

Lara Ekar Grlj
PEDAGOGINJA

Baletna plesalka, v času šolanja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je sodelovala pri različnih sestavah, predstavah, projektih, plesnih filmih (v sodelovanju z različnimi institucijami). Po končanem Konservatoriju in Gimnaziji Kranj, je z opravljeno avdicijo svojo baletno pot nadaljevala v Balletto di Verona, kjer je plesala v različnih baletnih predstavah in sodelovala z mnogimi plesalci in milanske Scale, dunajske opere (v baletih Trnuljčica, Hrestač, Masquerade …). Poleg tega je svojo plesno pot stalno nadgrajevala v tujini, kjer je prejela tudi različne štipendije (Zagreb, Dubrovnik, Dublin, Berlin…).

Vsi dosedanji pedagogi

Sonja Semjonovna – Joffe / Rusija – Dipl. pedagoginja za balet
Helena Krieger – baletni pedagog in ravnateljica SBGŠ MB
Jasna Knez – pionir slovenskega sodobnega plesa in 50 let delovanja kot plesalka, pedagoginja in koreografinja
Tijuana Križman – SGBŠ Maribor, Akademija za balet Milano, pedagognja za klasični balet in primabalerina v SNG Opera balet v Mariboru
Olja llič – primabalerina, pedagoginja, profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru
Sabina Mulej – baletna pedagoginja
Vera Grujičič / Hrvaška –pedagoginja za ritmiko in sodobni ples z ustvarjalnim procesom
Astrid von Ussar Workman – New York / USA – pedagoginja za jazz, Horton in asistent na Alvin Ailey, New York
Mojca Ussar – pedagogina za jazz in sodobno plesno tehniko
Nina Mavec – pedagoginja za sodobni ples in plesno delavnico
Anita Čanadi – pedagoginja za sodobni ples in jazz
Sanja Šlajmer – SGBŠ Maribor, pedagoginja za balet
Darja Kodrič – pedagoginja za ustvarjalni gib in Laban tehniko
Tina Gorenjak – Dipl. Igralka in plesalka, pedagoginja za scenski gib in igro
Vita Mavrič – pedagoginja za kreativne delavnice in scenski gib
Anica Kumer – dramska igralka SLG Celje in pedagog za scenski gib
Betka Štrozak – pedagoginja za predšolsko in šolsko vzgojo z osnovami klasičnega baleta in sodobnega plesa
Alenka Končan – DIF Ljubljana, pedagoginja za sodobni ples, jazz in pilates
Eva Tutino – Akademija za balet v Rimu, pedagoginja za klasični balet
Aljona Kremljova – Rusija – Zagreb, pedagoginja za ritmiko in ples
Maritza Galaz – Argentina, pedagoginja za klasični in moderni balet
Ajja / USA – pedagoginja za sodobni ples in plesno delavnico
Tina Kraševec / London – London Contemporary Dance School in Laban dance centre London, pedagoginja za sodobni ples
Tanja Skok / London – London Contemporary Dance School, pedagoginja za sodobni ples
Barbara Plečko – pedagoginja za sodobno plesno tehniko in afro ples
Aleksandra Vučkovič /Avstralija – akademija za ples in igro, pedagoginja za sodobni ples in kreativne koreografske delavnice
Darja Tanjšek – pedagoginja za sodobni ples
Tina Majcen – SGBŠ Maribor – pedagoginja za balet
Alenka Korenjak – plesna vzgoja za predšolske, pedagoginja za pripravnico
Tina Dobaj – London Contemporary Dance School, pedagoginja za sodobni ples
Nina Huremovič – pedagoginja za plesno kreativno delavnico
Mirjam Mihelčič – pedagoginja za orientalski ples in jogo
Lorena Hus – pedagoginja za orientalski ples
Ana Kovačič – pedagoginja za orientalski ples
Bor Pantič – pedagog za jazz in hip hop
Sara Stropnik– akademska plesalka in koreografinja, joga in reiki mojstrica z mednarodnim certifikatom
Bojana Mišić (Salzburg/Beograd) – plesalka, koreografinja in pedagoginja za sodobni ples
Sestri Boruta (Lucija & Polona) – sodobna plesna tehnika in moderni ples
Marko Golubović – hip hop
Hanna Rotar – balet
Maja Lamovšek – sodobni ples