Po 10-tih letih se še vedno govori …

24ur.com, 1. 11. 2010 ★ A. R.

Igy končal v čilskem zaporu

 

Igor Jelen – Iggy, celjski koreograf, umetniški direktor in ustanovitelj Plesnega teatra Igen, je v svoji poklicni karieri videl že ogromno sveta. Tokrat ga je pot zanesla v Čile, kjer je pristal v zaporu.

S predstavo – koreodramo Dama s kamelijami, ki je maja prejela nagrado za najboljšo dramaturgijo na Teaterfestu v Sarajevu in bila povabljena kot prva slovenska predstava, ki je gostovala na prestižnem beneškem bienalu plesa, v svetovno platformo plesa ob predsedovanju Vladimirja Malakhova, nadaljujejo svoj pohod po mednarodnih plesnih platformah in odrih.

V okviru jesenskega triptiha je gostovala na 19. mednarodni platformi sodobnega plesa na Portugalskem, na podelitvi nagrad Mednarodnega festivala filma žensk v Maroku, tako imenovanih maroških oskarjev. Na povabilo organizatorjev so bili del velikega spektakla in uživali ekskluzivo kot posebni gostje festivala. Festival je bil presežek v vseh pomenih, saj se je zbralo veliko filmskih zvezd iz Afrike, sam dogodek pa je spremljala tudi francoska televizija.

Jesenski triptih gostovanj pa končujejo na plesno-gledališkem festivalu v Čilu, ki je eden pomembnejših festivalov Južne Amerike. 4th International Festival of Theatre and Dance ANTIFAZ / FINTDAZ 2010 je predstavi namenil posebno pozornost, saj jo je izbral za premierno izvedbo, in to kar v zaporu Alto Hospicio Iquique. Premiero si je ogledalo 400 izbranih gledalcev – zapornikov (od 1900). Južnoameriška premiera je bila na nenavadni lokaciji nagrajena z velikim aplavzom, po predstavi pa so v dar prejeli poseben kipec.

Povezava do novice: https://www.24ur.com/ekskluziv/domaca-scena/iggy-koncal-v-cilskem-zaporu.html