In bilo je ... (1980 - )

2009-2021 – IGEN na družbenih omrežjih:

2009

Celovečerna predstava Dama s kamelijami / Lady of the Camellias

2008

Sodelovanje z Belinko: Šest desetletij skozi umetnost barv

Iggy je v vlogi koreografa in režiserja mednarodne goste popeljal skozi časovni labirint Ljubljanskega gradu, kjer so srečali Edith Piaf, Marilyn Monroe, Mario Callas, futurizem baletnih teles …

31. maj 2008

Prerojen v nov dan – Tartinijev trg, Piran.

Gala dogodek ob odprtju prenovljenega osrednjega trga v Piranu.

2004–2020

Tradicionalni slikarski Ex Tempore v Piranu

Vrhunski gala event ob podelitvi nagrad, ki ga Iggy ustvarja v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran.

Predstava Piaf in IGEN

Petdeset uprizoritev predstave.

2008

Celovečerna predstava HIŠA 22 / HOUSE 22

maj 2008
HIŠA 22 in Oskar Kogoj, ob slovenskem prevzemu predsedovanja EU v Haagu.

17. marec 2008
Slovenska premiera celovečerne predstave – RAZPRODANO!

Predstava je bila posvečena 70-letnici rojstva Rudolfa Nurejeva, plesalcu, koreografu, svetovni ikoni baleta in sodobnega plesa 20. stoletja.

januar 2008
HIŠA 22 na svetovnih in evropskih plesnih festivalih Barcelona in Trst, Malta in Ciper.

HIŠA 22 / HOUSE 22, premiera filma

Film, ki so ga posneli v tovarni MIK Celje.

22. april 2008

Sodelovanje s Kenzo

Iggy je ustvaril vrhunski event v Emporiumu Ljubljana.

2007, 2008

Sodelovanje z Lisco

Iggy in TOP modni event leta!

2007

Iggy in sodelovanje z MIK Celje, zgodba uspeha z IGEN

Plesni performans Plesna simfonija MIK-ove hiše: deset plesalcev je skozi gibalni preplet uprizorilo koreografijo, ki je navdušila obiskovalce 40. MOS (mednarodni obrtni sejem) v Celju, sejma Dom v Ljubljani, na gostovanju na sejmih v Bologni in Riminiju v Italiji.

Po evropskem rokometnem finalu so v MIK-ovem salonu v Ljubljani posneli kratek plesni film, ki je imel šestdeset ponovitev.

Iggy je za MIK Celje in 1.500 povabljenih gostov pripravil nepozabno otvoritev poslovnih prostorov nove tovarne MIK Celje. V spektaklu so sodelovali mnogi umetniki in znani slovenski estradniki.

2007

Celovečerna predstava HIŠA 22 / HOUSE 22

3.-13. avgust 2007
Evropska premiera v Aberdeenu (Škotska)

24. julij 2007
Svetovna premiera v New York City (ZDA)

2007

Predstava Labirint Lepe Vide, za EPK Celje 2012

25. februar 2007, ob 19.19
Labirint Lepe Vide I.

6. julij 2007, ob 21.21
Labirint Lepe Vide II.

Galerija sodobne umetnosti Celje. Plesalke in plesalci: Jagoda, Mateo, Marijan Pušavec, Mojca Majcen, Anka Rener, Eva Jankovič, Bojana Misič in IGEN. Ideja in koreorežija: Igor Jelen, kostumi: IGEN in Mateja Benedetti, fotografi: Gašper Domjan.

2006, december

Predstava Smeško med črkami ali plesna abeceda

500 uprizoritev predstave na različnih odrih po celi Sloveniji in po svetu!

2006

Vrhunske kreacije za Krko Novo mesto

IGEN v družbi najboljših!
Prenessa Galaktika v Cankarjevem domu v Ljubljani,
16. mednarodni simpozij v Portorožu,
podelitev 36. Krkinih nagrad v Novem mestu.

Predstava Kure – IGENovci opozarjajo svet: Ptičja gripa!

Gostovali so na mednarodnih festivalih v Turčiji, Cipru, Egiptu in Španiji in na Festivalu Radost Evrope v Beogradu.

Vroč poletni intervju z Iggyjem

Med mnogimi medijskimi intervjuji v tujini in domovini je bil Iggy redni gost tudi pri Barbri Drnač v oddaji Parada plesa, v oddaji E+ in Extra Magazin.

Z Barbro sta pripravila vroč poletni intervju v ljubljanskem Tivoliju.

25. oktober 2005

Aquasphera: vrhunski, fascinanten, svetovljanski event!

Med mnogimi projekti v letu 2005, ki so se vrstili na slovenskem in mednarodnem prostoru, je bil AQUASPHERA, v sodelovanju z glasbeno skupino Veronica. Na eventu so sodelovali: Lado Jakša, Boštjan Leben, Plesni teater IGEN, Igor Jelen, Franc Podgoršek, Igor Pristovnik, Urban Centa, Aleksander Remec, MK Light & Sound.

2004

Iggy in HIT festival z Bojano Glatz

Pevka Bojana Glatz se je javnosti prvič predstavila na HIT festivalu, ko je pozornost vzbudila predvsem s poslikavo telesa in s 3333 kristali Swarowski. Iggy je dvignil medijski prah… Na podelitev nagrad Viktorji je pevka prišla elegantno oblečena in v družbi svojega koreografa Igorja Jelena, ki ga lahko vidimo tudi v videospotu za skladbo “Mudi se mi”.

2003

Razgibana poletna gostovanja Poletje v Celju

Šokirali na celjski tržnici: tržnica Knežjega mesta, sobota dopoldan, vroč poletni julijski dan. Operni libretto, plesalci, balet med zelenjavo, igralka Tina Gorenjak, performans kot ga še ni bilo. Ovacije prisotnih in navdušenje TV hiš in medijev.

2003

Pismo iz Sidneya, Avstralije

“Dragi prijatelji plesne umetnosti!

Moj študij na Akademiji v Avstraliji
vsakodnevno dopolnjuje energija plesa in gledališča,
ki sem jo doživljala dvajset let na odrih sveta
skozi kreacije v skupini IGEN.
Iggy, hvala ti!

Vaša Alexi.”

2002

Iggy in Pesem Evrovizije / Eurosong 2002

Uspešno sodelovanje koreografa Iggyja in skupine Sestre s pesmijo Samo ljubezen.

2001

Velik uspeh premiere v Pragi

IGEN je po nagradi za predstavo TRI.SESTRE s strani češke koreografinje, plesalke, učiteljice in pionirke češkega modernega plesa Jarmile Jeřábkove prejel povabilo Duncan Centre Conservatory v Pragi, kjer je na tekmovanju sodobnega umetniškega plesa strokovna mednarodna žirija za noviteto izbrala predstavo X.Y.Z. Predstavo so premierno izvedle plesalke Mojca Majcen, Eva Jankovič in Anka Rener. Noviteto je na čudoviti belo-črni čisti sceni občinstvo nagradilo z odlično reakcijo in dolgim aplavzem.

 

Obisk pri maroškem kralju

Plesalci IGEN si bodo za vedno zapomnili sprejem pri kralju Maroka.

2001, od aprila-oktobra

Na krilih Adrie Airways

V reviji In Flight magazine Adrie Airways je bil objavljen članek, Zgodba o uspehu IGEN na šestih straneh.

11. april 2001

Praznovanje 550-letnice mestnih pravic občine Celje

Na fotografiji: župan mesta, predsednik države, ministrica za kulturo, vodja kabineta župana, Igor Jelen.

2000–2001

Uspeh celovečerne predstave na odrih sveta: TRI. SESTRE.

Po uspehih v Sloveniji, nagradah na tekmovanju plesa in baleta v Narodnem gledališču Beograd (UBUS, 2000 – 1. nagrada) in v Seoulu (Koreja, 2000 – 1. nagrada), po uspešnem gostovanju v Bratislavi, Parizu in Moskvi …

Plesni teater IGEN je od 25.–31. 1. 2001 gostoval na 11. Svetovnem bienalnem tekmovanju profesionalnih koreografov sveta v Tokiu. Tekmovanja se je udeležilo več sto koreografov iz celega sveta, vendar so jih le štirinajst izbrali za platformo v Tokiu – med izbranimi je bil Igor Jelen s predstavo TRI.SESTRE. Dvajsetčlanska mednarodna žirija je Igorju podelila bronasto medaljo in posebno nagrado za predstavo v celoti. Podelitve se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije, g. Bernard Šrajner, ki je bil hkrati tudi slavnostni govornik na podelitvi nagrad svetovne plesne platforme umetniškega plesa Tokio 2001.

Po vrnitvi iz Tokia so s predstavo gostovali še v Istanbulu (Turčija), v Udinah (Italija), na Festivalu Sarajevska zima v Sarajevu (BiH), v Aberdeenu (Škotska), v Belgiji, v ZDA, na Cipru, na Portugalskem.

Celjski župan Bojan Šrot je ob vrnitvi z odrov sveta plesalce nagradil in priredil veličasten sprejem v MOC.

1995, 1996, 1997

Beneški trgovec (SLG Celje,  Igor Jelen/IGEN)

Izredno odmevna predstava SLG Celje in gostujoče hrvaške ekipe umetniških ustvarjalcev: zgoščena uprizoritev, Borštnikovo srečanje/nagrada, TV Slovenija.

Marin Držić: Dundo Maroje

V obeh predstavah je Igor Jelen sodeloval kot koreograf in plesalec. Njegov zadnji nastop v vlogi plesalca je bil leta 1997.

1993

OPUS 1 – plesna miniatura Republike Slovenije

Igor Jelen in Plesni teater IGEN sta v sodelovanju z JSKD Republike Slovenije leta 1993 ustanovila “OPUS 1” plesnih miniatur in bila prvih sedem let organizatorja državnega tekmovanja.

1992–2001

Sodelovanje s SLG Celje

Dnevi komedije. Dramska igralka Anica Kumer in Igor Jelen sta deset let skrbela za odprtje in svečano podelitev nagrad festivala Dnevi komedije v SLG Celje. Komedijanti iz Plesnega teatra IGEN so pričarali prijetno in glamurozno vzdušje in vsako leto pripravili premierno zgodbo, ki jo je najprej povezoval Chaplin, kasneje pa ga je zamenjal lik iz družine komedijantov. Občinstvo in igralci so se iz leta v leto veselili in težko pričakovali vsakoletno noviteto, ki je predstavljala rdečo nit skozi potek festivala.

TOP – Teden otroškega programa. Se še spominjate stotih klovnov pred celjskim gledališčem?!? Ustrelil je TOP in IGENovci so celo desetletje, vsako sezono komaj čakali kaj bodo lahko “ušpičili” ob odprtju festivala … Anica Kumer in Iggy sta iz sezone v sezono presenečala.

1990 – …

Predstava Soba 3-6-6 (Igor Jelen, Darko Lukić)

Dve leti pred začetkom vojne na Balkanu sta s predstavo Soba 3-6-6 napovedala odcepitev Slovenije od Jugoslavije in vojno. Nastopali so: Jugoslavija Moskva St. Petersburg Madrid Trst Udine Bagnolet/Paris…

1990

Predstava Zvezki in bežeznice

Plesalke: Mojca Majcen, Eva Jankovič, Nataša Krajnc, Saška Bulatovič in Maruša Fras.

1988–1998

Koreografija desetletja

S predstavo Pobegnimo v svetlejšo prihodnost v dvaindvajsetih državah, na odrih sveta!

1985–1992

Iggy zaljubljen v Sarajevo

Med gostovanji na festivalih in “Igrah bratstva in enotnosti Jugoslavije” je Plesni teater IGEN Celje postal s svojimi provokativnimi, drugačnimi, posebnimi predstavami, redni gost v prestolnicah republik Jugoslavije. Posebna ljubezen se je rodila na Tjentištu, na Festivalu mladih umetnikov Jugoslavije leta 1985, kjer je srečal in spoznal prijatelja, fotografa, umetnika Zorana Lešiča, ki mu je odprl umetniška vrata v prestolnico jugoslovanske umetnosti – Sarajevo.

Igor je ustanovil skupino sodobnega plesa, ki so jo formirale balerine baletne hiše, ustvarjal v koprodukciji celovečerne predstave, ki je gostovala tudi v tujini … Spoznal je direktorja Drame in dramaturga Darka Lukiča. Bil je redni gost festivalov in televizijskih produkcij. Skupini IGEN je Sarajevo postal drugi dom.

1985–1988

Predstava Ritem

Sedem nagrad za koreografijo predstave Ritem, v izvedbi odlične plesalke Irene Tabakovič.

 

1980–1985

Začetek plesne kariere in status profesionalnega umetnika

19. 11. 1985 – Igor Jelen prejme kot najmlajši v zgodovini status profesionalnega umetnika v državi. Dodelita mu ga REPUBLIŠKI KOMITE ZA KULTURO SOCIALISTIČNE REPUBLIKE SLOVENIJE in gospod Bojan Štih.

Pomlad 1980. Igor Jelen je ustanovil svojo skupino in šolo sodobnega plesa pod okriljem ZSM Slovenije.