“Umetniki so prestrašeni. Ne morejo verjeti in dojeti.”

★ Alesh Maatko, Evrovizija.com, 2. 4. 2020 – INTERVJU: Igor Jelen-Iggy

Igor Jelen-Iggy: “Kud IGEN: Umetniki so prestrašeni. Ne morejo verjeti in dojeti.”

Govorica telesa je univerzalen jezik, ki ne pozna političnih, niti kakršnih koli drugih meja. Vsega tega se še kako zavedajo v Hiši umetnosti IGEN, kjer celjski plesalci že štiri desetletja potujejo po svetu brez prevajalcev, a kljub temu odlično opravljajo vlogo kulturnih ambasadorjev. In tudi vnaprej jo bodo, je prepričan Igor Jelen – Iggy.

“Umetnost giba »govorica« izraza in plesna dinamika včasih povedo več kot reka besed,” pravi umetniški direktor, koreograf, režiser, pedagog, ustanovitelj in zakoniti zastopnik Kud IGEN, Igor Jelen – Iggy, ki nam je v prijetnem razgovoru med drugim zaupal, da so s Plesnim teatrom IGEN od ustanovitve pa vse do leta 2020 gostovali v 42 držav, bili na več kot 111 odrih sveta, ter da so marca letos prvič v štirih desetletjih, zaradi pojava koronavirusa, prekinili umetniško izobraževanje!

Glede na to, da ste vpeti v svet plesa, da imate skoraj vsak dan treninge, kako zelo se vam je zaradi pojava koronavirusa spremenilo plesno življenje v Hiši umetnosti IGEN Celje?
Spoštovali smo ukrep Vlade Republike Slovenije, zaprli vrata za vse izobraževalne skupine štiridesete sezone, obvestili šest pedagogov o prenehanju delovanja za nedoločen čas. Več kot sto ljubiteljev plesne umetnosti je prvič v štirih desetletjih prekinilo umetniško izobraževanje. Upamo, da se bo situacija kmalu normalizirala, v najslabšem primeru je sezona zaključena.

Kaj pa gostovanja v tujini? Vam je kaj odpadlo, ste morali kaj prestaviti?
Žal smo vse nastope, gostovanja do meseca julija odpovedali. Za tradicionalni Maroški festival, katerega se redno udeležujemo od leta 1999, že imam kupljenih dvanajst letalskih vozovnic. Upamo, da poletimo znova na odre sveta poleti 2020.

Mnoge domače umetnike je pojav koronavirus pahnil na rob preživetja. Kako zelo je vas prizadel ta pojav?
Polovica pedagogov ima državni status, Ministrstvo za kulturo jim plačuje prispevke, polovica jih je samozaposlenih v kulturi. Upajmo, da se bo ravno tako za slednje uredil osnovni status. Honorarjev ne bo, dokler se ne vrnemo nazaj.

Se vam zdi, da je država pravilno ukrepala, glede na to, da smo v tem našem medijskem svetu skoraj vsi ali samozaposleni ali pa ustvarjamo kot samostojni podjetniki?
Trenutni ukrep je zadovoljiv. Vesel sem bil pobude prijateljice Meire Hot in skupine SD, kateri so prvi opozorili in pomislili na mnoge od nas. Strah me je, da ne bo državni mošnjiček prenesel zalogaja v primeru, da se stanje ne umiri do poletja.

Imate kakšen nasvet, kako čim manj stresno vse skupaj preživeti?
Jaz osebno samo enkrat dnevno pogledam poročila (Televizija Slovenija, predvidoma zvečer), hodim na dolg sprehod ob morju, vsakodnevno v domačo savno, poslušam glasbo, se redno slišim in dopisujem z mnogimi prijatelji doma in po svetu, berem, vsakodnevno zgodbo, na facebooku in instagramu, pa’začinim’ samo z lepimi trenutki in sporočili. Rečem si: »Usoda že ve.«

Ste morda v stiku s kakšnimi umetniki po svetu? Kako oni doživljajo ta temačni čas?
Sem. Po pravici povedano so zelo prestrašeni. Ne morejo verjeti in dojeti. Spominjamo se skupnih čudovitih trenutkov, preživetih v štirih desetletjih na odrih sveta. Plesni teater IGEN je gostoval v 42 državah na 111 odrih. Jaz osebno sem obiskal več kot 180 držav. Zadnji mesec sem bil v Berlinu, Bruslju, Amsterdamu. Še dva tedna nazaj si nisem predstavljal trenutne izredne situacije. Zdaj sem do storniral štiri destinacije do sredine meseca aprila. Zdaj na začetku je še znosno, če bo trajalo dolgo, bo zelo hudo.

Mnoge galerije in muzeji v teh dneh odpirajo vrata preko spleta. Si boste ogledali kakšnega?
Bravo. Vsa čast. Vrhunska ideja. Redno skočim v njihov spletni prostor. Najljubši mi je ogled opernih predstav Metropolitanske NY Opere.

Ko se vse skupaj umiri in se vrne normalno življenje, kaj vse imate v planu?
Živeti življenje. Potovati. Uživati. Se zamisliti …

Kaj sicer počnejo vaši plesalci, ko smo vsi doma, nastopov ali prireditev praktično ni?!
Redno si naredijo plesni trening, hranijo cekinčke, saj bodo verjetno še dolgo brez. Mislijo na umetnost, ples, kreativo, pobeg v »preteklost – prihodnost«

Povezava: https://www.evrovizija.com/kud-igen-umetniki-so-zelo-prestraseni-ne-morejo-verjeti-in-dojeti-5285